Architecture and Home Design

Architecture, Interior, House and Home Design News
Subscribe

Grand Hyatt Dalian Design by Goettsch Partners, in Dalian, China

June 09, 2013 Architecture

This Grand Hyatt Dalian is designed by Goettsch Partners, located in Dalian, China
The tower is sited fronting the Yellow Sea and adjacent to the large public park of Xinghai Square. Primarily clad in high-performance glazing that features horizontal sunshades along all southern exposures, the tower’s triangular plan is designed to ensure that all rooms receive southern light as well as views of the sea and nearby mountain ranges. Additionally, the triangular form helps to minimize the structural impact of uniquely high wind forces found on the Dalian coastline. The tower’s rounded corners accelerate the wind speeds at these locations, propelling the building’s nearly 300 linear meters of wind rotors that are expected to produce electricity year-round. Vertical-axis turbines were chosen for their low-maintenance, bird-safe, quiet and vibration-free operation.

Grand Hyatt Dalian Design by Goettsch Partners in Dalian China 1 Grand Hyatt Dalian Design by Goettsch Partners, in Dalian, China

Programmatically, the hotel floors are stacked below the serviced apartment levels, enabling the core to telescope and creating the architectural “portal” along the north façade. Internal circulation is exposed on this face to provide corridors with natural daylight and views of the skyline, as well as to assure a consistent lighting profile at night. The top two levels of the tower house the signature restaurant, offering unobstructed views in all directions.

Grand Hyatt Dalian Design by Goettsch Partners in Dalian China 2 Grand Hyatt Dalian Design by Goettsch Partners, in Dalian, China
Read More … →

Harlow Town Centre Design by Engle Architecture in Harlow, United Kingdom

June 09, 2013 Architecture

Harlow Town Centre Design by Engle Architecture in Harlow United Kingdom 1 Harlow Town Centre Design by Engle Architecture in Harlow, United Kingdom

Harlow Town Centre is Designed by Engle, located in Harlow, United Kingdom.
Neil Morris of Engle, the award winning architectural practice behind this and many other town centre regeneration projects currently underway, said: ¨Particular emphasis has been placed on rejuvenating the extensive areas of public realm focused around a new water garden scheme.¨

Harlow Town Centre Design by Engle Architecture in Harlow United Kingdom 2 Harlow Town Centre Design by Engle Architecture in Harlow, United Kingdom
Read More … →

Panama House Design by Studio MK27, in são paulo, Brazil

June 08, 2013 Architecture, Home Design

This Panama House is designed by Studio MK27, located in são paulo, Brazil.
The interior plan is organized into 3 floors and a sub-solo. Upon entering the lot, a tree-covered patio leads the guest to the door. A social hall distributes part of the program of the house: a library, vertical circulation, the utility rooms and the living room. From within the library you can see, in front of the exterior stone wall, a Maria Martins sculpture, reposing over a reflecting pool. The living room has large spans that open, in their entirety, to the garden, building a spatial continuity between interior and exterior. In the garden, the pool, mirrors the stones of the wall.

Panama House Design by Studio MK27 in são paulo Brazil Panama House Design by Studio MK27, in são paulo, Brazil

The site of Casa Panamá is located in one of the garden neighborhoods, just some blocks from Paulista, the financial center of the city of São Paulo. The client has an important art collection, above all, modern Brazilian art, and the house was designed to house this collection. The works of art are scattered throughout all the areas of the residence, from the bedrooms to the gardens

Shell House Design by Design4D, in United Kingdom

June 08, 2013 Architecture, Home Design

Shell House is design by Design4D, located in United Kingdom.
The Shell House extends the garden into a very low maintenance sedum roof with Velux rooflights drawing light into the rear spaces of the house. The largest expanse of glazing faces South to enhance Winter solar gain whilst also providing expansive views of an artificial landscape created by the neighbour’s sedum roofs. When the upkeep of a garden becomes too much work it can be replaced with sedum, thereby maintaining the landscape vista.

Shell House Design by Design4D in United Kingdom Shell House Design by Design4D, in United Kingdom

Traditional terraced houses face each other across a street with views between neighbours restricting elevational distances between buildings. The Shell House enables the ground floor plan to extend nearer to the neighbour’s site through its use of Velux rooflights thereby providing ground floor bedroom space as well as views of a low profile ‘landscape’ rather than an unmaintained backyard or neighbouring brickwork elevation.
Read More … →

Tags: , bedroom space, changing lifestyles, expansive views, ground floor bedroom, ground floor plan, , rooflights, sedum roofs, Shell House Design, solar gain, sustainable community, sustainable solution, urban housing

Countryside House Design by Benjamín Murúa Architects, in Chile

June 07, 2013 Architecture

Countryside House Design by Benjamín Murúa Architects in Chile 1 Countryside House Design by Benjamín Murúa Architects, in Chile

This Countryside House is Designed by Benjamín Murúa Architects, located in Chile.
The gallery took the place of the core circulation connecting all the areas but also acts as a place to stay because of its width and orientation to the morning sun and the hills. On the other side, the corridor was extended to the garden overlooking the valley and protected from the heat during summer days. Once the gates that contain the space are opened, the garden blends with the landscape. To give a fresh look to the 20th century Chilean architectural elements, contemporary materials were used. New technologies focus on constructive details and materials like glass, steel, wood and concrete were included.

Countryside House Design by Benjamín Murúa Architects in Chile 2 Countryside House Design by Benjamín Murúa Architects, in Chile

The objective of the project was to reuse and emphasise some elements of the Chilean houses of the early 20th century that were present in the pre-existing building such as patios, galleries and open corridors. The operation was to extend the 2 circulations to the north so as to integrate all with a second “L” where the new 3 bedrooms were included, connecting the old part to the new one with a threshold.

Countryside House Design by Benjamín Murúa Architects in Chile 3 Countryside House Design by Benjamín Murúa Architects, in Chile

Countryside House Design by Benjamín Murúa Architects in Chile 4 Countryside House Design by Benjamín Murúa Architects, in Chile