Architecture and Home Design

Architecture, Interior, House and Home Design News
Subscribe

Greenland Information Center Design by Odile Decq Benoît Cornette Architects and Planners, in Shanghai, China

July 07, 2013 Architecture

Designed by Odile Decq Benoît Cornette Architects and Planners, located in Shanghai, China.
Its red colour makes it a bright landmark in the centre of the plaza. The large opened petals enable the heart of the building to be visible from outside; a black glass pyramid. Shining in the day, it becomes translucent at night when the interior lighting makes it sparkle from the inside.

Greenland Information Center Design by Odile Decq Benoît Cornette Architects and Planners, in Shanghai, China 1

The architects have enlarged the nearby pond in order to situate the entire pavilion on top of it, in keeping the perception of the pond for people walking around. From the pavilion, two large entrances guide the visitor to the interior. On the right, large steps take them to the hall, 1.5m above the pond level. These steps provide some places to sit while waiting for the bus. In the hall the visitors can find everything they need on a long desk.

Greenland Information Center Design by Odile Decq Benoît Cornette Architects and Planners, in Shanghai, China 2

The multifunction room is established at a level of 4.5m; this level is under the water but without being a basement. The visitors travel through the space by long steps and stairs, which connect the entrance level and the multifunction room level in the same volume. These steps can be easily transformed as a theatre to organise different exhibition scenographies. This big room is also directly connected from outside by the long steps down on the left side. It is suitable for some specific deliveries and for special autonomous use.

Greenland Information Center Design by Odile Decq Benoît Cornette Architects and Planners, in Shanghai, China 3

Greenland Information Center Design by Odile Decq Benoît Cornette Architects and Planners, in Shanghai, China 4

The VIP enters the pavilion from the left where their hall is located near the offices. From this hall they reach the VIP rooms on the mezzanine by the lift or the stairs. Storage, toilets and services are provided on every level.

The structure is organised by three masts which overpass the highest point of the building and increase its signal effect. The facades are made of shiny red painted aluminium panels.

At the end of the entrance avenue, the information center is unique by its location. Inserted between the two first main exhibition halls, it has to stay different; to mark the point to where the visitors are coming and to signal the furniture exhibition park. Its shape is unique. Looking like an opened flower, it welcomes the visitors.

Related Post:

  • Sky Terra Design by Joanna Borek-Clement Architecture, in Tokyo, Japan
  • 11-19 Monument Street by Make Archtects in London
  • Canterwood Residence by Tyler Engle Architects
  • Categories

  • Recent Posts

  • Archives

  • Friends

    Modern Living Room, Interior Design by SMA Mobili Spa 5
  • Nuler-Cudahy Residence Interior by David Coleman Architecture