Architecture and Home Design

Architecture, Interior, House and Home Design News
Subscribe


Archive for July, 2009

Wandsworth Acute Unit by MAAP Architects, in Springfield University Hospital, London, United Kingdom

July 23, 2009 By: archinhome Category: Architecture

This Wandsworth Acute Unit is designed MAAP Architects, in Springfield University Hospital, London, United Kingdom
Situated in Tooting, South West London, the hospital is the largest of the Trust’s 50 sites, with 33 hectares of land, with a number of protected heritage buildings and preserved trees.

Wandsworth Acute Unit by MAAP Architects in Springfield University Hospital London United Kingdom 1 Wandsworth Acute Unit by MAAP Architects, in Springfield University Hospital, London, United Kingdom

Designed by MAAP Architects, the aim was to create an environment which is conducive to therapeutic treatment and recovery within the constraints of an urban block framework. The challenge for this project was to provide welcoming and attractive buildings filled with natural light and to provide direct access to safe and secure high quality open space. The street pattern defined by the masterplan suggested the new mental health facilities would occupy similarly sized buildings. The existing topography of the site presented opportunities to accommodate car-parking and services underneath and increases the perimeter of the building for other uses including a small café and garden in the south east corner (not yet realised).

The Wandsworth Acute Unit (WAU) is a new mixed gender inpatient facility for adults with acute mental illness at Springfield University Hospital. It comprises an 18 bedded acute ward (AAU) and a 10 bedded psychiatric intensive care unit (PICU) together with community team bases and outpatient facilities.

Wandsworth Acute Unit by MAAP Architects in Springfield University Hospital London United Kingdom 2 Wandsworth Acute Unit by MAAP Architects, in Springfield University Hospital, London, United Kingdom

Wandsworth Acute Unit by MAAP Architects in Springfield University Hospital London United Kingdom 3 Wandsworth Acute Unit by MAAP Architects, in Springfield University Hospital, London, United Kingdom

Wandsworth Acute Unit by MAAP Architects in Springfield University Hospital London United Kingdom 4 Wandsworth Acute Unit by MAAP Architects, in Springfield University Hospital, London, United Kingdom

Student Housing Project by Emmanuel Combarel Dominique Marrec Architectes, in Epinay sur seine, France

July 23, 2009 By: archinhome Category: Architecture

This Student House is designed by Emmanuel Combarel Dominique Marrec Architectes, located in Epinay sur seine, France.
The 9,000 sq m project encompasses three areas spread over four buildings: a residence for students of 150 housing units for 170 residents, 19 housing units for researchers or invited professors and housing for women in distress. Conjoining the separate units allows for a coeducation of experiences at the human scale. Shared spaces include laundry facilities, internal and external relaxation space and gardens planted with fruit trees.

Student Housing Project by Emmanuel Combarel Dominique Marrec Architectes in Epinay sur seine France 1 Student Housing Project by Emmanuel Combarel Dominique Marrec Architectes, in Epinay sur seine, France

The design for this student housing project by emmanuel combarel dominique marrec architectes integrates the history of Saint leu, Epinay sur seine, and its transformations to assert the manners and the qualities ‘to reveal the poetry of the place’ say the architects. Being central to the regeneration of the district the project articulates the split up territory by revealing two faces, an industrialist, unified exterior facade, offering a ‘politeness’ to the existing town planning, and the colourful community encased within.
(more…)

Grand Hyatt Dalian Design by Goettsch Partners, in Dalian, China

July 22, 2009 By: archinhome Category: Architecture

This Grand Hyatt Dalian is designed by Goettsch Partners, located in Dalian, China
The tower is sited fronting the Yellow Sea and adjacent to the large public park of Xinghai Square. Primarily clad in high-performance glazing that features horizontal sunshades along all southern exposures, the tower’s triangular plan is designed to ensure that all rooms receive southern light as well as views of the sea and nearby mountain ranges. Additionally, the triangular form helps to minimize the structural impact of uniquely high wind forces found on the Dalian coastline. The tower’s rounded corners accelerate the wind speeds at these locations, propelling the building’s nearly 300 linear meters of wind rotors that are expected to produce electricity year-round. Vertical-axis turbines were chosen for their low-maintenance, bird-safe, quiet and vibration-free operation.

Grand Hyatt Dalian Design by Goettsch Partners in Dalian China 1 Grand Hyatt Dalian Design by Goettsch Partners, in Dalian, China

Programmatically, the hotel floors are stacked below the serviced apartment levels, enabling the core to telescope and creating the architectural “portal” along the north façade. Internal circulation is exposed on this face to provide corridors with natural daylight and views of the skyline, as well as to assure a consistent lighting profile at night. The top two levels of the tower house the signature restaurant, offering unobstructed views in all directions.

Grand Hyatt Dalian Design by Goettsch Partners in Dalian China 2 Grand Hyatt Dalian Design by Goettsch Partners, in Dalian, China
(more…)

Vedanta University Teaching Hospital Design by Perkins+Will, in Puri, India

July 22, 2009 By: archinhome Category: Architecture

Vedanta University Teaching Hospital is Designed by Perkins+Will, located in Puri, India.
Vedanta University Teaching Hospital is part of a very ambitious plan to develop this rural area into a global center of education and healthcare that would be on par with Harvard, Stanford and Oxford. The 500-bed world-class facility, set to open in 2011, would serve as a regional hub for critical medical specialties such as cardiology and diabetes and focus research on prevalent public health issues in the surrounding area. With the heart of the project geared toward giving back to the community, Perkins+Will architects have carefully incorporated the area’s cultural values by working with local materials and artisans to capture India’s modern art trends within the building plans.

Vedanta University Teaching Hospital Design by Perkins+Will in Puri India 1 Vedanta University Teaching Hospital Design by Perkins+Will, in Puri, India

Additionally, some of the hospital’s sustainable features will include daylighting, atriums, storm water management and water conservation through site run-off and an onsite sewage treatment plant, use of local materials, landscaping with local plants and green roof.
(more…)

Hörsaalzentrum Auditorium Complex Design by Schmidt Hammer Lassen Architects, in Aachen, Germany

July 22, 2009 By: archinhome Category: Architecture

This Hörsaalzentrum Auditorium Complex is designed by Schmidt Hammer Lassen Architects, located in Aachen, Germany
Located on a block within the campus, the four storey complex is conceived as a singular sculptural object, breaking with the block structure by pulling back from the adjacent line of buildings. Two existing buildings on the block will be demolished in ten years time to create a new landscaped plaza with reflecting pools and greenery, increasing the visibility and enhancing the setting of the distinctive auditorium building.

Hörsaalzentrum Auditorium Complex Design by Schmidt Hammer Lassen Architects in Aachen Germany 1 Hörsaalzentrum Auditorium Complex Design by Schmidt Hammer Lassen Architects, in Aachen, Germany

The complex has seven entrances to make it accessible from all sides of the campus with main entrances directly into the atrium on the north side and into the facade facing the plaza to the east.

Hörsaalzentrum Auditorium Complex Design by Schmidt Hammer Lassen Architects in Aachen Germany 2 Hörsaalzentrum Auditorium Complex Design by Schmidt Hammer Lassen Architects, in Aachen, Germany

The project is part of RWTH’s major development strategy, which will add 280,000 sq m of new accommodation to the campus in the next nine years to create one of the largest research landscapes in Europe. The new auditorium complex will be located at the epicentre of three of the six parts of the campus; the Central Campus, the Sports Campus and the West Campus.

Hörsaalzentrum Auditorium Complex Design by Schmidt Hammer Lassen Architects in Aachen Germany 3 Hörsaalzentrum Auditorium Complex Design by Schmidt Hammer Lassen Architects, in Aachen, Germany